Ewa Wieselgren på besök

Ett nytt underbart år väntar oss!

Så var det äntligen dags för årets första månadsmöte och en fulltalig publik, hela 101 förväntansfulla deltagare satt bänkade, när Ulla Stahlberg fattade mikrofonen och hälsade oss välkomna. Hon aviserade nästa möte, tillika årsmöte, ett för henna själv extra viktigt möte eftersom hon står i begrepp att lämna den stad som sett henne växa upp till en vacker och som ordförande kraftfull kvinna som nu lämnar staden. Hon framhöll vikten av att komma till årsmötet för att rösta fram de personer som skall fungera som vår gemensamma röst. Hon hann även med att lämna en kort sammanfattning av de gångna åren och vikten av att hålla fast vid den ursprungliga goda sammanhållningen. Man kan tryggt säga att vi är och har varit ”en go’ gäng” och skall så förbli. Vi är alla enskilda individer, men också personligheter som kan visa solidaritet och kamratskap även när åsikterna går isär.

Jan Elve tog över och riktade en varning till alla att vara mycket uppmärk­samma på mejlboxen och försöka lokalisera ”fulmejlen”, s.k. ransom-mejl, som utger sig för att komma från Postnord kanske Skatteverket eller någon annan avsändare som används i syfte att lura av dig. En medlem hade nyligen blivit av med åtskilliga tusenlappar, av någon som visade sig vara från en Afrikansk stat. Så kolla alltid avsändaradressen och framför allt klicka aldrig på någon bif. länk, ni vet dom där blåa förtroendeingivande webbadresserna som kan finnas med på en del helt OK mejl.

Om ni skulle drabbas av ett sådant mejl och klickat på den bif. länken kommer datorn att låsa sig och ni  kommer att krävas på X antal tusen kronor för att få den upplåst. Det är möjligt att tömma datorn helt och ladda ner programvaran igen, men för att få tillgång till era låsta filer krävs experthjälp. Å dyrt blir det!

Medan vi väntade på Ewa Wieselgren, en gammal kär vän som har gjort sig ett namn som datorexpert på GP, där hon även varit webbredaktör, numera egenföretagare, med GP-spalt en gång per vecka. Hon hälsades välkommen tillbaka och drog genast igång en exposé över aktuella nyheter, som startade med en bild av en flygande bil. Denna innovation har ännu inte realiserats, men har funnits i utvecklings ingenjörernas bakhuvuden under många år, men det finns många synpunkter, inte minst från myndigheterna sida, så det låter nog vänta på sig. Däremot har Airbus planer på att skapa en flygtaxi, så vem vet? Men det har ju visat sig att de nuvarande el-bilarna fortfarande är alltför dyra för att kunna passa en normal löntagares plånbok.

Därefter var det dags för den Artificiella verkligheten = Virtuell Verklighet (VR). En slags glasögon som visar bilder med en mycket hög upplösning och med 3-d effekt och under utveckling mot ytterligare upplevelser. Naturligtvis blir effekterna betydligt mera levande än man kan få på en vanlig dator, men publiken verkade inte överväldigad.

AR Augmented Reality = Förstärkt Verklighet är mera av ett datorspel liknande Pokemon. Man kan spela lagvis och tävla mot varandra. Det gäller att samla bollar och bollar kan också köpas för pengar. En liten diskussion uppstod huruvida dessa spel kan ha en fördummande inverkan på de ungas hjärnor och ord som ”tragiskt” blandades med uppskattning av att det aktiverade unga att röra sig utomhus och aktiverar alla sinnen.

Det finns många  om spel som t.ex. Minecraft, där man på fullt allvar kan bygga upp Göteborgs stad, Hisingsbrons nya möjlighet eller Västlänkens bästa sträckning. Det kan ju bli en folkomröstning till? En som bryr sig om resultatet. Så bygg din egen Västlänk och bli historisk!

ICA lär arbeta på en app där du kan få guidning (navigering) till produkter du söker. Ett gott initiativ som användes vid Bok- och Biblioteksmässan, med mycket blandat resultat, med svagheten att den vid kompakt inom­husmiljö inte kan sortera signalerna på ett effektivt sätt. Men ”forskning pågår”.

AI alltså artificiell Intelligens, eller robotar som lever i hemmiljö! Nja, de kan i alla fall röra sig och utföra tjänster i hemmet. Kanske en hjälp för äldre som behöver stöd och hjälp i hemmet. Perfekt för den gamle ungkarlen eller nyblivne änkemannen, bortskämd efter ett helt liv tillsammans med en dubbelarbetande maka som skött dammsugning, städning, plockat ur disk- eller tvättmaskinen, t.o.m. servera kaffe. En sådan liten hjälpreda heter Eve går på ungefär 15.000 kronor.

 Ewa visade också en del så kallade innovationer som t.ex. en kaffebryggare med påstått viktiga funktioner, som istället medförde ytterligare arbets­moment. En uppfinning för uppfinnandets skull. De skulle haft med några av våra duktiga kaffekokare/kokerskor.
Det finns förvisso s.k. smarta elkontakter som kan användas i hemmet, men också innebära vissa osäkerhetsmoment, så kolla noga alla eventualiteter. Var aldrig rädd för att ställa ”dumma” frågor. De kan rädda ditt hem!

Så avslutades 2017:s första möte och nog var vi alla lite klokare när vi gick hem i snålblåsten. Eller kändes det bara så?                                    

Nolvikarn