Månadsträff 171026

Höstmöte med guldkant!

Det var med andan i halsen jag flängde från ett möte från Järntorget till Seniornets möte i Lundby Gamla Kyrkas samlingssal, någon minut innan mötet skulle börja. Ett sjuttiotal medlemmar hade hunnit före mig, så det var i grevens tid jag loggade in mig. För inte ville jag missa att lyssna på de två synnerligen trevliga damer (säger man damer nu för tiden?) tja det är i alla fall en ärlig beskrivning.
Damerna hette Lisa Larsson och Lotte Juhlin och kom från Stadsbiblioteket i Göteborg. De var beväpnade med material i olika former till de nyhetstörstande damerna och herrarna som satt bänkade, med förväntansfulla anleten och med notesblocken i högsta hugg. Uppgift var att för oss informera om hur man kan ladda ner s.k. e-böcker och e-ljudböcker. Två olika typer av nerladdning, som var ganska okänd för de flesta, även om flera hade viss erfarenhet av hur det går till. Till sin hjälp hade de ett flertal broschyrer som snabbt försvann till de intresserade = alla!
Det är för biblioteken dyrare med e-böcker än tryckta böcker, så för att spara på våra skattepengar, kan man provläsa ett stycke in i texten och avsluta. Eftersom böckerna annars ligger lånetiden ut och man inte kan avsluta manuellt, är det en bra väg att gå för att testa hur boken verkar. Det blir ju ungefär som att ni bläddrar och läser stycken innan ni bestämmer er. Praktiskt! Lånetiden är en vecka längre än för pappersböcker – bra. Som gammal ”boksnok” (tryckeri- och tidningsanställd) anser jag systemet vara närmast perfekt.
Det fina i kråksången är att ni på biblioteken kan få sakkunnig hjälp av teknisk utbildade bibliotekarier, men om ni är lite äventyrliga kan ni hämta en broschyr/folder där och försöka själva. Skulle det snurra i huvet så kolla vilken dag och tid ditt bibliotek har genomgång av digitalt material. Oftast är det en timma innan stängningsdags någon dag i veckan och kallas ofta digital timme, eller liknande.
För att komma in på e-böckernas kalendarium, kan ni gå in på e-gotlib.elib.se där ni kan se alla kategorier och ladda ner era val. Menyn är föredömligt tydlig och klar och vid en sökning sker den via relevans som på Google.
Vi kan vara lyckliga som har denna tillgång utan annan kostnad än vad som tas ut via skattsedeln även om du inter utnyttjar den – så gör det! Det där med e-ljudböcker låter ju lite mysko, men betyder att de inte spelas in på CD utan på ett annat medium som lägger det på ett ljudspår, så du kan höra boken på din Android, Iphone, platta eller dator. Du bestämmer!
Höstsolen bröt fram och lyste upp vår lokal, när de lysande damerna lämnade oss, en mycket tacksam skara åhörare. Efter denna fina introduktion i ”vår sköna nya värld”, som blir allt mer digitaliserad, var det med igenkännande vi kunde fortsätta att låta oss underhållas av Anders Bernhardts intressanta ”historielektion” om sitt sökande efter sina rötter och hamnade i ett kaotiskt 1700-tal, ända upp i Gustaf III:s kungliga sfärer.
Det var en imponerade resa han gjort och hans redogörelse för alla sökmöjligheter vi kan få kännedom om i våra cirklar som startar med släktforskning för nybörjare (leds av Mona Eklöf) som redogör för det vi kan erbjuda i form av databaser och som kan utökas med fördjupning om olika sätt att söka, typ Anfäder och/eller Ättlingar. Vi har tillgång till aktuella sökbaser på våra lär-datorer!
Det var en mycket fängslande historia Anders berättade, med intressanta personer och fina bilder från förr, och lite till mans anade man ett det kanske finns en liten anfader nånstans i medeltidsmörkret som viskar: Du e’ min favoritättling – hitta mig!
Ja, gör ett besök på Lotsgatan och tala med både ledare och nybörjare, så skolen i finna att era liv äro icke bara ert. Det är också en fortsättning på en lång och intressant historia, som kan ge er svar på många frågor ni hittills bara anat!

Tillbaka till framtiden med hjälp av Olle Viklund, som informerade om en uppdatering av Windows 10, som han ansåg vara mycket bra. Han demonstrerade hur man kan skapa en form av APP Mapp, Häpp, där man kan samla ihop appar som innehåller närbesläktade program/appar (t.ex. alla dina tidningar) och annat, för olika användningsområden. Nedladdningstiden visade sig vara mellan två och fyra timmar, så ett besök på Lotsgatan för att få proffsig hjälp rekommenderas, när ni får ett meddelande från Microsoft att det är aktuellt för nedladdning av Fall Creator.
Paa gensyn
nolvikarn
Olle ”nolvikarn” Andersson

LARS-OLOF ANDERSSON – VÅRLÖKSGATAN 5F – 417 06 GÖTEBORG – TEL. 031-92 58 31