Månadsträff 20170427
En solig morgon i slutet av april
Ja, det var faktiskt en solig morgon som mötte ögat när rullgardinen drogs upp. Och inte bara det. Det mäktiga trädet borta på ängen rörde inte på sina stora grenar = ingen blåst! Att termometern dessutom visade på två grader varmt gjorde lyckan fullständig. Det skulle bli ett fint möte som avslutning på första halvan av verksamhetsåret.
Naturligtvis kom vinden igång när jag öppnade dörren för att smyga ner till bussen, men va’ då då? Bor man i Göteborg så e’ de’ såna smällar man får ta’ och vara gla’ ändå. Go’a vänner av båda könen, måste man vårda ömt, de är sköra plantor. Trots det fina vädret – eller kanske just därför – kom det bara femtio deltagare av femtiofem anmälda. Men det jämnade ut sig, när det kom fem oanmälda, vilket gjorde att de beställda smörgåsarna räckte till alla, enligt vår nya ”gårdvar” Annalena som tagit över efter den verkliga trotjänaren och älskade Gunilla.
Efter en del teknikstrul (elslingan/högtalarna) fixades medan vi drack kaffe och hade det mysigt. Men våra skickliga teknikfantomer klarade ut problemet som vanligt och ordföranden Juhani kunde hälsa välkommen och starta sin utlovade beskrivning av Chalmers Tekniska Högskola. Under åren har den vuxit, och består numera har två campus. D.v.s. två separata områden: Dels det gamla välkända i Johanneberg och det tämligen nyuppförda på Lindholmen. Med sina 8 underavdelningar, liksom Onsala Rymdobservatorium, arbetar Chalmers intimt tillsammans med liknade institutioner över hela världen. En juvel vi som Svenskar och göteborgare skall var mycket stolta över. Som extra lök på laxen kan nämnas över 3.500 publikationer produceras och distribueras över hela världen.
Från att under 50-70-talen ha jobbat med stordatorer, som var klumpiga garderobsliknande bjässar som fungerade, men var bra mycket långsammare än nutidens minidatorer och telefoner. Ericssons hade stora framgångar både här och utomlands med att bidra till utvecklingen av både Mac och PC, som redan då låg i ständig fight om marknadsdelar och utveckling av sina resp. produkter. Chalmers hade även en viktig del i utvecklingen av bergvärme, som vid den tiden låg i sin linda.
I Johanneberg finns också det som kallas Olgas trappa. Namnet härrör från en städerska, sedermera även portvakt och en viktig hjälp för nyanlända studenter. En mäktig hyllning som förutom trappan, även mynnar ut i en väg mot Johanneberg! Området är faktiskt fullt av dekorativa och konstnärliga utsmyckningar och är mycket väl värd en studiepromenad eller bese Kårhuset som är en myllrande arbetsplats vid gamla Gibraltar-vallen inför Kortegen som drar genom stan och älskas av alla Göteborgare. Kortegen är vårens intåg i Göteborg och det ligger mycket kärlek, glädje, svett, tårar och mycket spex bakom denna humoristiska manifestation av studenter och blivande ingenjörer
Juhani kommer att lägga in en del bilder med text för att förstärka insikten om hur viktigt Chalmers är. Kanske mer beundrat och respekterat i vår omvärld, än vad vi inser, som har det på nära håll! Ett exempel som imponerade stor på mig, var den satellitbildstolk, som kan användas allt ifrån spel till att lokalisera mineralfynd under markytan och används i Afrika. En annan sak som kan intressera många är uppfinningen av elektroniskt papper (motsvarar ungefär det vi förr kallade ”evighetsblock”. Ett block som man kunde skriva på och när man lyfte bort papperet så var det rent att skriva på igen. En miljöbesparing av stora mått. Att ESA:s raketer får kraftigt förbättrad kapacitet är också Chalmers bidrag. T.o.m. inom tandkirurgin gör Chalmers det möjligt att få tandkronor att fästa bättre, så applikationerna är många och lika viktiga överallt!
En stor världsrevolutionerande uppfinning är den s. k. Grafen. Ni vet den där ”kopiatorn” som tar fram t.ex. en reservdel till en bil eller en människa med perfekt passform. T.o.m. en ny kroppsdel etc.
Från Verksamhetsmötet i Stockholm berättade Johnny Holm livfullt och roande, om en resa med komplikationer som fick ett lyckligt slut. Mötet hade svårt att få fram en komplett styrelse, men till sist valdes en styrelse, där vi lyckades få med Mona Eklöf som representant för Göteborg.
Hela listan:
Styrelseledamöter valda 7 april 2017: Angela Berglund, Arne Eskilsson, Eva-Britt Olsson, Dan Östergaard, Mona Eklöf, Birgitta Strinnlund, Krister Carlsson, Kerstin Johansson.
Arne Eskilsson, tf styrelseordförande
Arne Eskilsson är vice ordförande hos SeniorNet Östersund.
Som extra insatt punkt var att 105-åriga Dagny Carlson, känd från TV för sin blogg och sin fantastiska karriär som data-användare av stora mått, invaldes enhälligt som hedersledamot i SeniorNet!
Vårutflykten till Stenstorp, Gustaf Dahlén-museet, Falbygdens Ost och den berömda samlingen av broderade bonader, störst i Sverige, kan du delta i för bara 500:-kronor. Då får du en heldag i goda vänners lag. Alla uppgifter om tider, mötesplats, resdag etc. finns på hemsidan. Fin redovisning av Inger Lindberg, reseledare m m.
Olle Viklund gjorde ett inhopp och berättade att Windows 10 kommer med en ny version av W10 Home kallad creator som bl. a. innehåller en förbättrad Edge plus en förbättrad Paint. Dessförinnan kommer W10 Professional direkt via nätet för de som har den. anslå några timmar för installationen!
Han tipsade också om att kolla in den lilla rutan = 9 punkter som sitter upp till höger på skrivbordet. Där hittar ni en del saker som kan vara bra att känna till. Någon form av holografi skulle också komma, men några uppgifter om dessa har ännu inte kommit.
Som synes är det inte bara på Chalmers som utvecklingen pågår. Även vi föredettingar har fullt upp med att hänga med, även om det är på något lägre nivå.
Och när vi knallade hemåt lyste solen lite tveksamt över en nöjd och glad skara. Vi ses igen, men kom ihåg att kolla hemsidan och läs när vi har öppet varje onsdag under sommarmånaderna.
En härlig sommar önskas alla av nolvikarn