Regntunga skyar..

regn

Regntunga skyar, vart än man ser. . . . .

Jag var en aning överoptimistisk förra månaden, när jag hyllade vårens ankomst. Man lär sig visst aldrig! Trots åldern har inte kunskapen vuxit och segrat över drömmen om värmen. Men den kommer när den är redo! Åtminstone värmen. Men medlemmarna är redo och årets resa till Visingsö är redan fulltecknad, dock utan undertecknad som tillbringat några ungdomsveckor på Gränna camping. Å så polkagrisar i varierande storlekar. Bara de! Resenärerna kan se fram emot en fin och intressant utfärd som Gunilla Johansson tagit fram. Snyggt jobbat!

De 117 glada seniorer som tagit sig till Lundby församlingshem blev välkomnade av vår ordförande Ulla, som meddelade att årsavgiften är oförändrad samt presenterade dagens talare och agenda som stämde väl överens med den snygga inbjudan som bifogats kallelsen. Först ut var den säkerhetskunnige Lars Palmer som visade sig inneha en för oss vanliga knapptryckare närmast otrolig kunskap om alla faror som lurar i det finmaskiga nätet.

Som sig bör inledde Lars med att varna för alla faror som kan drabba äldre personer – alltså sådana som kan ske i vårt dagliga liv. T.ex. trafik, resor, flyg och andra vardagshändelser, men också att antalet databedrägerier ökat. Det kan gälla allt, från Smartphones till vanliga hemdatorer och surfplattor. För hemdatorernas del handlar det mestadels om ID-kapningar. Han berättade bl. a. om en familj som på hemväg från Italien lät barnen spela datorspel och en av gossarna ville låna faderns mobil för att skaffa en speciell måste-app. för ca en 50-lapp. No problem, tänkte fadern och kom hem till en faktura på 40,000 kronor. Detta tack vare sin blåögdhet att låta sonen lämna ut lösenordet.

Ergo: Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon okänd källa.

Bank- och kreditkort är praktiska, men kan vara lömska. Många av oss har en mängd olika lösenord och en del skriver upp koden på kortet, vilket gör det tillgängligt för den som stjäl eller hittar det och enkelt kan ta hand om dina surt förtjänade pengar. Gör aldrig det!

Bank ID är ett bra sätt att betala räkningar, om du inte behandlar det lättsinnigt. Det är enkelt och bra att använda på padda och smartphone. Men hur kan man stjäla en identitet? Det nu pågående sättet är att skicka ett mail som utger sig för att komma från t.ex. Posten, Polisen eller Skatteverket m fl. respekterade namn. Du kan lokalisera dem genom att hålla musen över den bifogade länken, så ser du den verklige avsändaren. Eller radera mejlet genast. Du kan ana dig till bedrägeriet om det erbjuder en ny Mac eller en i-pad för en krona.

Hur skapar man ett bra lösenord, undrar vän av ordning? Ja det enklaste är att ”hitte på något icke existerande ord, t.ex. skrumppelle eller något där du blandat stora och små bokstäver med siffror eller ovanliga tecken. Problemet är att du aldrig kan komma ihåg dem, men det finns en form av ”kodkassaskåp” där du kan lägga in alla dina lösenord och få ett enda, som kallar fram rätt lösen till rätt sajt eller produkt.

Oss emellan: Har själv funderat på ett sådant program, men har inte kommit mig för att ladda ner det. Kostar väl några hundralappar, men det kan det vara värt.

Naturligtvis ingår ett virusprogram i Windows 10, men komplettera gärna med t.ex. Malwarebytes. Du kan få support via nätet genom Symantec, Bredbandsexperten (bra, debiterar ej om de inte löser problemet) eller varför inte kontakta Seniornet support på Lotsgatan. Ring och beställ tid! En sak många missar (t.ex. undertecknad) är att göra backup då och då. Det är viktigt för att inte tappa viktig information (mejl, program, bilder etc.) om något drastiskt skulle inträffa. Det tar inte så lång tid att lägga in på ett USB minne. Samma gäller de uppdateringar som kommer. De innehåller alltid förbättringar eller nyheter som är viktiga för din dator och alltså för dig.

Flash är ett program som kräver uppdatering, men tag bort Quicktime om du har det på din dator

Wifi kan vara osäkert. Gå inte in på okända nät! Näten på hotell är hotell-anknutna och kan räknas som säkra.

Kaffet kom som en avlösning efter denna maffiga information, som berört alla medlemmar djupt. Smörgåsarna var goda liksom kaffet och samtalen cirklade bland nättroll och skyddsmedel bland både unga och yngre.

Inger Lindberg redovisade för våra biblioteksåtaganden som i nuläget innefattar Stadsbiblioteket, Härlanda och Landala. I dag upptas förhandlingar med Lundby bibliotek för start i september. Hon efterlyste fler villiga handledare som förutom att de skaffar inkomster till föreningen som får ersättning genom kommunens föreningsstöd, också får en gratis cirkel ur föreningens utbud.

Alla intresserade är välkomna!

Jan Elve presenterade en pp-presentation om Windows 10 och hur du skall gå tillväga för att uppdatera. Du kan göra det själv utan större problem, förutom att skärmen blir svart vid vissa procedurer, men ge dig till tåls någon minut eller två så kommer bilden tillbaka. Känner du dig osäker så kontakta Lotsgatan och supporten så får du sakkunnig hjälp, även med nästa punkt. 
Du måste skaffa ett Windowskonto! Varför? Jo annars kan du inte hämta nya appar. Googlemejl gäller inte! Du hämtar instruktionerna genom att öppna Windows symbol ”Flaggan” från din dator. Därefter lotsas du genom proceduren och när du ombeds lägga till koden så välj ditt mobilnummer som är enklare. Följ de punkter som följer. Spara lösenordet och skriv upp det. 
Hjälp för återställning: Följ instruktionen för ”Glömt lösenord”. Följ de punkter som följer. Verifieringsförslag lämnas (du kan anv. två olika). 
Spara före uppdatering på USB-minne.
Om du känner dig osäker: kom ner till Lotsgatan. Vi finns där måndag till fredag mellan kl. 10 och 13 ända fram till den 3 juni!.
Detta är Windows erbjudande: Uppdateringen är gratis t.o.m. 30 juni. Därefter kostar den 1 100-1 200 kronor!

Mona uppvaktad med blommor av Ulla Stahlberg som tackade Mona Eklöf för hennes gedigna arbete med Cirkel-administrationen. Det var en pampig tre-stammig Orkidé. En klenod för en blomsterintresserad kvinna, som blev vederbörligen hyllad.

Dags för Olle Viklund att kasta sig över Chromecast som kan kopplas till TV:ns HDMI-uttag. Kostar 390 kronor hos Kjell & Co, som lämnar 5% (glöm inte ditt Senior Net medlemskort). Det fungerar ungefär som Appel TV och har en mängd kanaler som Netflix, HBO, SVT med många, många fler. Han utlovade en ev. demo på Lotsgatan, av både Chromecast och Apple, som vi ser fram emot. Filmkanalerna kostar naturligtvis en del pengar, men en frimånad på prov är gratis – åtminstone på de större aktörerna. Det krävs en del data-kapacitet för att fungera, vilket också måste räknas in i totalkostnaden, liksom den Android en del måste inhandla för att kunna styra programurvalet. Men de kan väl köpa Apple-TV.

När han nu var igång så gav han oss en omgång med ”fulmail” av grov kapacitet, kallat Ransomware. De har startat med att skicka mejl som uppger sig vara från Polisen, PostNord, Telia eller Skatteverket. Alla ”säkra” avsändare som inte brukar figurera i min postlåda i alla fall. De har egenheten att inte kunna ta’s bort och när du öppnat innehåller det en länk som du inte skall öppna. Du kan alltså öppna mailet, men får absolut inte öppna den bif. länken. Om du kollar adressen kan du se om den är äkta eller ej. En fejkadress kan se ut som t.ex. Skatteverket, men med 1:a framför eller efter. Även felstavningar kan förekomma.

Var observant! Det visade sig att flera närvarande hade drabbats, men aldrig öppnat länkarna. Så än så länge är vi virusfria! Jag hade en mycket trevlig stund, omgiven av sköna, spirituella kvinnor. Nu tackar jag dem och er alla för denna säsong, men hoppas självfallet få glädjen att återse er i september – eller kanske rentav en bit in i juni! Och en riktigt skön virusfri sommar önskar jag alla vitala seniorer!

nolvikarn