Månadsträff 160331

Bottichello

Våren är kommen – låtom oss fröjdas!

Å äntligen kom den och vi fick rå om den. . . Nja, kanske inte fullt ut, men den anades i luften och i några yrvakna solglimtar. På bilden ovan ser vi hur älskad våren varit genom århundradena. Redan på 14-hundratalet målade Sandro Botticelli denna hyllning till pånyttfödelsen genom sin berömda renässansmålning. Riktigt lika lättklädda var väl inte de 70 Senior-Netarna som tagit sig till Lundby för några timmars underhållande och kunskapsgivande samvaro och det var med ovanligt lätta steg och höga förväntningar de fyllde samlingssalen.
När samtliga kommit på plats kunde vår nygamla ordförande Ulla Stahlberg, önska alla välkomna och presentera dagens digra program, som startade med en presentation av den nykomponerade styrelsen, som bestod av en blandning av nytt och gammalt.
På Hemsidan kan ni se ett foto där både nykomlingar och gamla godingar poserar. Flitigt besök på hemsidan rekommenderas så ni kan namnen på föreningens ledningsgrupp.

Därefter var det dags för dagens gästtalare, Eva von Brömsen, en auktoritet inom släktforskning med hjälp av DNA. Denna möjlighet kompletterar och fördjupar kunskapen om våra förfäder långt bak i tiden (kanske till Neandertal-epoken), vilket kommer att användas allt mer och blir ett komplement till de ”traditionella” släktforskningarna. För en gammal stofil som började sin egen släktforskning under 60-talet var det då en historiskt spännande resa med besök på Landsarkivet, där allvarsamma herrar letade upp kyrkböckerna och levererade dem till ens tilldelade skrivbord. Sedan gällde det att tyda de gamla handstilarna som förändrades under tiderna och blev allt svårare att bemästra. Men man kände historiens vingslag.

En annan form av historien kommer nu i och med den digitala tekniken, som ger oss möjlighet att komma allt längre och vidare i mera utbredda släktled. Inte bara våra närmaste mödrar, fäder och deras föregångare, utan likaväl sådana som på något sätt är befryndade med oss på sätt vi inte kunnat föreställa oss och med DNA-sökning kan visa hur folkvandringarna har gått över jorden, med början i Afrika. Att denna närmast vetenskapliga del av släktforskningen kommer att ge oss svar vi inte vetat att vi sökt, men som kommer att revolutionera den och komplettera vårt ”vanliga” sätt, som dock kan tillföra extra volym och känsla för våra föregångare.
Fördelarna med detta sätt är att kyrkböcker kan ha försvunnit i någon eldsvåda eller p.g.a. felstavning eller ofrivilligt slarv. (Kanske en okänd fader). Det är dessutom ett stimulerande och roligt arbete och skriv in www.dnagen.net (OBS! Detta är ingen länk) och kolla själva. Man söker på kvinno- resp. manliga sidan och kan komma fram till att man är släkt på lååångt håll, eller kanske tre-eller fem-männingar.
Kanske är detta släktgåtans lösning? Bered er på överraskningar! Det kan vara mycket som ni trodde er veta om nära släktingar för att plötsligt upptäcka glädjande eller förfärliga sanningar.

Det finns några viktiga hemsidor: Family TreeDNA, 23 and Me och ancestryDNA , dit man kan skicka DNA som man topsar själv. Skickas som brev PRIORITAIRE (14:-). Läs igenom dem och bilda er en uppfattning om risker (i princip obefintliga) och fördelar.
Bestäm vilket typ av test ni efterlyser,
Syfte med testet,
Eller ett s.k. autosomalt DNA-test (i det närmaste optimalt för just släktforskning).
Närstående, via mor eller far.
Det finns ett ”test-Kit” som innehåller allt du behöver för att skicka det till USA.
Priserna varierar från c:a 900 – 5.000 kronor. Svar: ca 1-2 mån.
Eller kolla den Facebook-grupp (DNAanor) rekommenderas för den som vill komma i kontakt med andra intresserade. Gå in på ”Fejan” och kolla. Kanske nå’t för just dig!

Jag tror mig förstå att de flesta var lika förbluffade som undertecknad, vilket frågorna som följde bevisade. T.ex. frågades varför inte DNA finns i passen, för att kunna identifiera en person t.ex. efter en olycka eller attentat. Troligen beror det på den personliga integriteten och risken för obehöriga att komma åt privat information om släktskap eller något som kan äventyra andra än den drabbade. Men frågan verkar befogad, men kan jämföras med personnumrets sista siffror eller rädslan för övervakningskameror.
Genvägar hittar du på www.ssgg.se eller på Swedish DNA som också finns regionalt.
Efter detta massiva informationspaket kunde Ulla tacka Eva von Brömsen för ett uttömmande och intressant föredrag, som uppenbarligen väckt mycket intresse bland åhörarna, även om jag inte har kunnat återge alla finesser och detaljer. Men misströsta inte. Det finns litteratur att tillgå. Kolla i bokhandeln efter t.ex. ”Släktforska med DNA” av Peter Sjölund. För den mer sparsamme finns det en del på Göteborgs bibliotek. Vi är ju nästan medarbetare där – i alla fall en del.

Mona, (som väl kan kallas Evas kollega) förärade Eva von Brömsen ett paket av okänt innehåll och tackade för den fina framställningen.
Därefter var det dags för Kungälvs-sektionens nye ordförande Rune Nordström att presentera sig. Han redogjorde för avdelningens verksamhet, som innefattar internet-café, cirklar och support i sann Senior Net-anda. Vi andra tackar och önskar föregående ordförande Monica en skön och behaglig ledighet efter ett långt och väl utfört arbete.
Vår Gunilla presenterade förslag till en vår-resa (omkr. 11-17 maj). Färden går till Gränna, med Visingsö, hästdriven rundtur med Remmalagen och med lunch och medhavt kaffe. Om vi blir många deltagare kan det bli en bussresa i dubbeldäckare fram och tillbaka. Vilken utsikt 2 meter över vägen! Presenteras med bilder på hemsidan när alla arrangemang är avklarade.
Inger Lindberg (hes) som håller i Handledarna fick hjälp av Ulla att presentera en Handledarträff måndag den 11 april där bl.a. broschyrer delas ut f.v.b. till biblioteken och deltagarna där.

Cirkelledarna har en träff kl. 13 den 15 april (prel.)
Ett speciellt tack till Eva von Brömsen för hennes kunniga föredrag, som satt såväl myror som förvåning och förväntningar i huvet på en gammal gubbe.
Nästa månadsmöte blir den 28 april och då skall en expert tala om datasäkerhet. Ett ämne som intresserar och oroar många bland oss alla som fruktar det värsta och hoppas det bästa.
Supportinformation kommer att lämnas av Jan-Elve och Olle Viklund. Även det en viktig punkt för alla i nöd. Så det gäller att boka in 28 april för en ny trevlig tillställning, med ännu mera vår i luften än det var idag! nolvikarn