Månadsträff 161124

Vintern rasat ut. . . eller in?

Tja, det verkar ju faktiskt som om vintern kommit, eller var det bara ett skrämskott. Men erkänn att det är några veckor för tidigt. Kanske därför det känns så kallt när man sticker ut näsan för en första rekognoscering om klädval och skor el. pjäxor. Min gamla älskade pälsmössa fungerar fortfarande och har hängt med sedan slutet av 60-talet. Tar jag på mig den nu riskerar jag väl att bli nedslagen av någon rabiat pälsmotståndare. Men till dagens möte var det rena vårvärmen.

Årets sista månadsmöte var mycket välbesökt, det var t.o.m. fullsatt så Gunilla måste meddela att gränsen på 130 personer var nådd! Ett svar som får sägas är ovanligt. Tyvärr hade en del missat att avboka, varför Gunilla tvingades neka sju st. som chansat och kommit utan anmälan. Det bidde ”bara” 123! Så snälla, glöm inte att meddela om ni får förhinder! Lite smolk i bägaren, när man såg alla förväntansfulla medlemmar, som lyckats pressa sig in för en årsavslutning. Men för en fortsatt tillvaro i samhället har vi ännu en del att göra och det känns betryggande när så många tar våra träffar och ideella arbete så på allvar. Särskilt nu då julen står för dörren. med allt arbete det innebär.
I vår samlingssal kände man också en härlig stämning, kanske inte på Tomten, men väl på en god – och gratis! – skinkmacka med lika gott julkaffe. Men den som väntar på nåt gott får ge sig till tåls, först gäller det att öppna mötet, vilket gjordes av vice ordförande Rolf, som hälsade alla välkomna, presenterade dagordningen, som i dag bl. a. handlade om fördelar och hantering av Bank-id och det numera så vanliga Swish för snabb överföring av pengar människor emellan. För många datorovana kan det kännas främmande med detta sätt att hantera pengar och betalningar. Ett problem många handledare, liksom bibliotekspersonalen ofta kommer i kontakt med och där de tvingas hänvisa till bankerna hemsidor, eller direktkontakt med bankpersonalen, som många äldre anser vara alltför snabba och otydliga.

Rolf – med assistans av Harriet – kunde lämna en fyllig genomgång av Bank-id och Swish fördelar. Starta med att gå in på resp. banks hemsida och söka på Bank-id och Swish. Grunderna är i princip desamma vid samtliga banker men själva handhavandet kan variera och det bästa är att kontakta ”ditt” bankkontor, så de kan ge fullständiga instruktioner. Med den genomgång vi fick här i dag blir det kanske lättare att kunna visa rutinerna, som tyvärr skiftar mellan bankerna. För att komma i kontakt med bankernas datorer behövs en dosa som står i kontakt med bankdatorn och som du får av banken när du skaffar konto eller bank-id. I min kontakt med äldre framkommer alltför ofta deras desperation över stängda bankkontor, där de måste åka från Hisingen till Mölndal för att komma åt sina pengar – i sedlar. Bankomatkort vågar många inte använda (känns riskabelt). För dem är det reda pengar som gäller.

Men tillbaka till Bank-id. Rolf presenterade det på ett överskådligt sätt, även om man skulle önska att bankerna tog sitt ansvar och hjälpte kunderna med enkla tydliga instruktioner, ibland kan de kännas lika stelbenta som Västtrafiks biljett­automater och det är väl här vi i SeniorNet skulle kunna göra en insats.
För människor som inte skriver så mycket, är ju surfplattan (och den smarta mobiltelefonen) ett närmast genialt redskap, med möjligheter att hålla kontakt med släkt och vänner, kontakta apotek, bibliotek, läkare eller vårdcentraler, betala hyra, el- och andra räkningar, förutom att kunna använda den som en nöjesmaskin. Ett viktigt uppdrag för vår förening!

Det absolut första du måste göra är att skaffa en Bank-id app. och Jan-Elve visade på Nordeas hemsida hur han valde rubriken Vardagstjänster och där­efter Mobilt Bank-id ”så kommer du igång”. Motsvarande information finns på övriga svenska banker.
Kanske kan någon/några kunniga personer skapa en tydlig och enkel steg för steg-instruktion som kan delas eller mejlas ut till våra medlemmar som anser sig behöva det. Även handledarna på biblioteken skulle kunna göra en genomgång utan att ”tafsa” på integriteten!
Som avslutning ville Rolf vädja till alla närvarande och övriga medlemmar att tänka över vår situation, där vi f.n. förlorar såväl ordförande som vice ordförande och ytterligare tre personer som kan styra föreningen under kommande år. Tjänsterna är alla viktiga, speciellt ordförande, sekreterare och support, som är lite mer specialiserade. Övriga tjänster är vitala för hela föreningens goda anda, som kafévärdar/värdinnor = en viktig ingrediens för allas trivsel, ansvariga för lokalernas underhåll och inte minst supportergruppen, som är en påtaglig och efterfrågad grupp. Känner du på dig att din tidigare yrkesbakgrund kan vara en bra grund för någon av dessa uppgifter, så tveka inte att anmäla ditt intresse. Det kan innebära en ny framgångsrik karriär. För att inte tala om all varm uppskattning du kommer att få från dina med-medlemmar! Något att tänka på under kaffepausen och när du kommer hem!

Efter den jättegoda gratismackan var det dags för förre racerföraren Conny Andersson, som sedan tidiga tonår sysslat med motorsport. Det började med Motocross där han tävlade under många ungdomsår med goda resultat ända upp i elitklassen, SM-medaljör m. m. Hans arbete med bilar och bilföretag – snart framgångsrikt utökat med livsmedelsbranschen – började denne företagsamme yngling att nosa på Formel 3 och gjorde en tur med familjen ut i Europa och tävlingskörde på olika, välkända banor. Nürnburger Ring var en upplevelse ”en njutning att köra på” och blev en favoritbana med sin kurviga struktur. Han har tävlat mot – och slagit – kända världsnamn, som t.ex. Nikki Lauda och Ronnie Pettersson. Åren då han tävlade var en härlig tid och stämningen mellan förarna var allmänt god. Uppskattning är den bästa belöningen, även om en vinstcheck på 10.000 D-mark, inte heller var att förakta. Trots motocross och F 3 och F1 har han aldrig drabbats av svåra skador och tillbuden har varit få. Att han klarade sig bra även bland oss var bevis nog för en gammal mästare.
Han tackades av publiken med långa varma applåder och förärades en gåva från SeniorNet via Rolf – att hälla i tanken, tror jag.

Och med denna fartfulla avslutning kunde vi sätta punkt för detta möte och önska alla medlemmar en God Jul och Ett Lyckligt Nytt År! nolvikarn
P.S. Glöm inte att anmäla er till ett styrelseuppdrag! D.S.

Top