Månadsträff 160929

ronnbar

Minns i november den ljuva september

Just när vi trodde att den eländiga, regniga sommaren började övergå i höst, skedde det omöjliga. Sommaren kom inte bara tillbaka. Den kom med en värme som vi normalt hittar i södra Europa. Lite omtumlade plockade vi av oss långkallingarna och yllebyxorna. Vi gick upp på vindsutrymmena och hämtade ner shorts, linnen och flip-flops. Lite skadeglatt tänkte en och annan: De’ e’ inte så dumt att vara senior i alla fall!

Men så precis innan vårt första SeniorNet-möte för säsongen, varnade morgonnyheterna för regn och hård blåst – t.o.m. stormbyar över västkusten – ­och som den försiktige man jag är, tog jag keps och regnjacka, dock inget paraply. Paraply var ju inte att tänka på i ett hotande stormväder, då skulle man ju riskera att som en åldrad Mary Poppins flyga högt över Ramberget och skjutas ner som ett bisarrt UFO.

Lyckligt framme vid Lundby gamla, mötte mig en ansenlig mängd modiga medlemmar som trotsat vädergudarna och slutit upp i ett imponerande antal (89 st. av 96 anmälda)! E’ de’ inte kärlek, säg? I ordförandes och vice dito’ frånvaro vikarierade Jan Elve och Olle Viklund som föredragande med den äran. Men först vill jag m. fl. rikta ett tack till den/de som initierat 1-dags öppnandet på Lotsgatan under sommaren, för alla intresserade. Det har visserligen skett sporadiskt tidigare år, men nu fungerade det med både kaffe och support. Ett briljant välordnat initiativ som glatt många besökare och ett bevis på hur viktigt det är att gå in på hemsidan någon gång under veckorna! Nu, när allt kommit in i de vanliga gängorna, känns det gott att få träffa sina polare, plus nya och gamla medlemmar av båda könen. Återseendets glädje var påtaglig och många upplevelser skulle redogöras för, innan det var dags att slå sig ner vid de dukade borden. Det kan inte nog betonas hur mycket det betyder för oss ”gäster” när arbetsgruppen jobbat så för att allt skall bli så bra som det alltid blir. De utför ett berömvärt arbete.

Dagens inbjudne gäst var Lars Palmer som höll ett föredrag om Databas Access Introduktion. En nykomling (Access alltså – inte Lars!) som kan komma att påverka flera andra programvaror, framför allt Word och Excel. Spännande! Word kan i sin nuvarande form hantera tabeller av olika typ, dock icke i samma utsträckning som Excel. Men här kommer den nya databasen Access in i bilden och kan förvandla Worddokumenten till perfekta tabelluppsättningar med alla data korrekt presenterade och kan användas för åtskilliga skiftande ändamål som t.ex. kurslistor med deltagare och de sorteringsuppgifter som kursen kräver. Access kan även användas för gästplaceringar vid t. ex. bröllop eller konferenser och är perfekt för dubbla sorteringsnycklar. Det finns också en mängd mallar du kan använda och pröva dig fram med. Lars kommer att leda kurser under höst och vår, så håll ögon och öron öppna och besök hemsidan ofta(re). Han informerade också om att Access ingår i Office 365, Officepaketet du kan prenumerera på årsvis och som är ett intressant alternativ med alla de vanligaste Officeprogrammen inkluderade.

Efter denna ingående sammanfattning var det gott med en kopp gott kaffe och doppa plus lite snack med bordsgrannar och andra, innan det var ”på’n igen” med supportgiganterna Jan Elve och Olle. Jan Elve började med att påpeka att två Windows 10 kurser just avslutats, men att intresset är stort och en ny planeras. Som ett klarläggande ville han tala om att ordet Konto, som ingår i begreppen Google-konto och Microsoft-konto inte handlar om pengar. De är endast att betrakta som ”medlemsregistreringar”.
Många cirklar är fulltecknade och om du har några specifika kurs-önskningar, så skicka dem till: seniornetigbg@gmail.com alt. seniornetgjekjellgren@gmail.com eller till olleviklund@gmail.com. Kolla in om det finns lediga platser på ”din” kurs. Om den är fulltecknad sätts du upp som reserv och kan komma att kallas vid ev. återbud. Håll hela tiden uppsikt på hemsidan och tveka inte att skicka en önskan till någon av mejl-adresserna ovan. Hemsidan är en viktig informationskälla. Använd den! Jan Elve slog ett slag för kursen Allmän datorkunskap som är betydligt roligare än det låter. Den kan med fog kallas allmänbildande!

När det gäller uppgradering till Windows 10 så är den inte längre gratis, såvida du inte är handikappad, då kostar den ingenting! Anniversary versionen är på gång, men ”läs mer” på deras hemsida för att kontrollera vad de rekommenderar. Det finns en hel del klagomål bland W10-användarna som ännu inte åtgärdats. Arbete pågår för att undersöka och lösa problemen.

Olle Viklund hade ett upprop från Valberedningen om en bokförings- och ekonomikunnig person som revisor i styrelsen. Arbetet kan inte sägas vara alltför betungande, men kräver såväl noggrannhet som ekonomiskt sinne. Är du intresserad, kontakta Olle eller Jan Elve.

Olle varnade även för att 500 milj. Yahoo-konton kapats, så om du har ett sådant – byt snabbt ut det.

Som avslutning presenterade sig en ung man, Sebastian Herrey, från Kjell & Co. De som förväntat sig en kille i gyllene skor, blev nog besvikna, men fastnade snart för hans uppenbara kunskaper om ”vår” teknik, när han visade teknikens utveckling från vår tid till nutid. Det var både roligt och bildande och när han sedan presenterade skillnaderna mellan då och nu, var det som att se en gammal välkänd lantlig idyll från planschen på köksväggen i den gamla omoderna ettan på Gårda – att jämföras med smartphones, månlandningar och smarta manicker som kan styra det ”smarta hemmet”. En extra bonus till oss alla, var beskedet att SeniorNets medlemmar har 5% rabatt vid alla inköp hos dem. Livet går vidare och vilken utveckling vi har betraktat, upplevt och t.o.m. deltagit i. Å den är inte slut än!

”Seb” (ja, så kallas väl Sebastian numera, kompisar emellan?) avslutade sin välkomponerade krönika med en lagom svår frågesport mellan ”grindvakten” Gunilla och vår egen ”allvetare” Arne Wilhelm Corneliusen. Båda kämpade väl, Gunilla stod slutligen som vinnare men båda belönades med presentkort à 100 kronor vardera. Grattis!

När vi lämnade lokalen sken solen igen och vi tyckte alla att det varit en träff värd att minnas, så även
nolvikarn

Top