Månadsträff 160128

LOA160129

Nytt År! Nya utmaningar!

Efter någon vecka med en gnistrande vacker vinter återgick Göteborgsvädret till det normala. Alltså regn och storm, i lagom tid till vår första medlemsträff. Detta hindrade dock inte de 88 sega gubbarna och damerna att streta sig fram till lokalen i Lundby, för att träffa sina goda vänner och bekanta. Att det dessutom bjöds på ännu mer kunnande är ju ett av skälen till träffarnas popularitet.

Harriet körde igång direkt med att presentera dagens gästtalare Tony Bernedal från Synverksamheten i Göteborg, som förklarade vilka hjälpmedel som erbjuds alla synskadade, som med en remiss från en ögonläkare kan erhålla all den hjälp verksamheten kan erbjuda, vilket är en hel del. Hans dokumentation skickas till de som är intresserade, men det han berättade var helt nytt för de flesta av oss, men också sådana enkla saker som att t.ex. använda så, nästan självklara saker som biblioteket, där man kan låna ljudböcker, s.k. Daisy-spelare för romaner och e-böcker som gör det möjligt att visa texten i större stilgrad. Möjligheter till röstuppläsare finns redan som dagstidningar (taltidningar), varav GP var bland pionjärerna redan på 80–90-talet (kassettband, CD) i samarbete med dataexperter från Chalmers, men systemet utvecklas fortgående i olika media.
Att öka teckenstorleken går att göra på din egen dator, men vi kom aldrig fram till hur man går tillväga. Kanske vår hjärntrust kan komplettera detta med en enkel förklaring av zoomfunktionen på hemsidan – eller i slutet av denna knapphändiga redogörelse. De flesta känner redan till tricket med att hålla ner CTRL och samtidigt rulla mushjulet uppåt (större) eller nedåt (mindre). Praktiskt och lätt att testa!
För att inte göra denna redogörelse outhärdligt lång, föreslår jag att ni som är intresserade och kanske i behov ar funktionerna gör en sökning på Google. Där hittar ni allt som kan tänkas vara relevant för problemen. Glöm inte kolla Synverksamheten!

När vi okunniga fått i oss allt vetande passade det bra med en kopp gott kaffe och en smörgås, som kunde avnjutas tillsammans med all information. Innan kaffet var urdrucket gjorde Rolf Severin en genomgång av vår hemsida som han sköter med den äran. Han gick igenom menyraden med dess undermenyer och vad de innebär. En personlig rekommendation till er alla är att ni går in och kollar noga hur den är uppbyggd, så ni lär er hur den fungerar. Det är inga underligheter men bra att behärska och ni behöver inte logga in er som ni måste göra på Seniornet.se sidan. Sista menyrubriken ”Övrigt” är en testrubrik och kan nog förvirra mer än hjälpa, så överlåt den åt Rolf. Vi (Rolf) använder numera samma program ”Wordpress” för hemsidan (i fortsättningen kallad Webbsidan) i likhet med Seniornet.se. Den sidan representerar ca 500 föreningar i Sverige och för inloggade medlemmar finns det en mängd välgjorda och instruktiva kurser för olika typer av program som ni som medlemmar har tillgång till. Kolla dem! Våra egna kurser administreras av Studiefrämjandet vilket avlastar oss mycket. Om den cirkel du sökt till är fulltecknad och du ställs som reserv, så måste du anmäla dig igen när kursen återkommer. Tänk på att kurserna endast är öppna för medlemmar!

Det skulle blivit en instruktion om hur man laddar ner zoomfunktionen, men makterna var emot oss och det fick ställas in tills vidare. Men på Webbsidan finns funktionen i nederkant på Göteborgssidan och i överkant på Seniornet.se.
Enl. vanligtvis välunderrättad källa kommer framtidens datorer inte att ha någon lagringsplats. Allt lagras i Molnet! Mycket kräm kvar till annat, kan man hoppas!
Ett tips att tänka på: låna e-böcker på biblioteket. Kan även läsas i mörkret. Har du svårt att läsa: låna talböcker – bra uppläsare garanterar läsäventyret. För synskadade ansåg Tania programmet Legimus vara bra, dock internetuppkopplat, varpå någon replikerade att man kan ladda ner böckerna (10 st.) på ett minneskort och slippa internetuppkopplingen.

Tack vare lite(?) datastrul fick vi igång en bra medlemsdiskussion, där bl.a. datatidningen ”PC för Alla” berömdes, mycket på grund av deras värdefulla tips, artiklar och gratisprogram. Deras framstående skribenter fick också mycket beröm, liksom Tommy K Johansson, som på sin sajt blogg.tkj.se ger tips om allt som kan intressera oss. Och slutligen Harriet som prisade Googles dator (3000:-) och fick godkänt av vår egen Sten Rosberg, som kallade den ”en Smartphone med tangentbord”. Kanske början till slutet för gammeldatorn? Den som lever får se!

Uppmaning: Kom till årsmötet Torsdag 25 Februari så ses vi igen! nolvikarn

Top